پاسخ – به جرایم ضابطان حین انجام خدمت کدام مرجع رسیدگی می کند ؟
- به طور کلی مطابق با مواد 28 و 29 قانون آیین دادرسی کیفری و همچنین ماده 1 آیین نامه اجرایی احراز عنوان ضابط دادگستری، به مامورین نیروی انتظامی در راستای انجام وظایف و اهداف یاد شده به صورت عام و به مامورین وزارت اطلاعات، سپاه، بسیج و... به صورت خاص، ضابطان دادگستری گفته می شود.
- در مواردی ممکن است ضابطان نامبرده در راستای انجام وظایف خود دچار تخلف شوند و یا خارج از صلاحیت و اختیار قانونی اقدامی انجام دهند که موجب تضییع حقوق شهروندان و افراد جامعه گردد.
- باید اشاره داشت که مقنن راه ها و روش های قانونی را برای شکایت از اقدامات غیرقانونی و خارج از صلاحیت ضابطان دادگستری شناسایی و تعیین نموده است.
- با بررسی اصل 172 قانون اساسی به این نکته پی برده می شود که به جرائمی که مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی نیرو های مسلح است در دادگاه ها و محاکم نظامی رسیدگی می شود ولی به جرائم عمومی و همچنین جرائمی که در مقام ضابطان دادگستری مرتکب می شوند در محاکم عمومی رسیدگی می گردد. دادگاه ها و محاکم نظامی بخشی از قوه قضاییه محسوب می شوند.
- همچنین باید اشاره نمود که با توجه به قوانین و مقررات دادگاه های نظامیT دادگاه های نظامی یک و دو تقسیم می شوند.
- آراء صادر شده از محاکم نظامی به جز مواردی که قطعی محسوب می شود قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظرخواهی نظامی استان است.
- همچنین به آراء صادر شده از محاکم نظامی شماره یک می توان به دیوان عالی کشور اعتراض نمود.
- با توجه به مطلب فوق مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت از ضابطان دادگستری دادگاه های عمومی می باشد و در خصوص نحوه شکایت باید گفت که اگر شخصی نسبت به ضابطان دادگستری شکایت دارد می تواند در دادسرای عمومی محل وقوع جرم و یا از طریق دفاتر خدمات قضایی طرح شکایت نماید.
- همچنین برای شکایت از ظابطان دادگستری می توان از طریق سامانه بازرسی ناجا با شماره 197 وسامانه حفاظت اطلاعات ناجا با شماره 116 اقدام نمود.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مرجع صالح و نحوه شکایت از ضابطان دادگستری
♦ در خصوص پاسخ به سوال شما باید گفت که با توجه به اصل 172 قانون اساسی و مطالب فوق، مرجع رسیدگی کننده صالح برای شکایت از ضابطان دادگستری دادگاه ها و محاکم عمومی است که این رسیدگی ملزم به طرح شکایت از طریق دادسرای عمومی محل وقوع جرم و یا دفاتر خدمات قضایی است.
♦ باید توجه داشت که دادگاه های نظامی با توجه به تخصصی بودن آن ها به مسائل نظامی و انتظامی، مرجع صالح برای رسیدگی به وظایف خاص نظامی و انتظامی هستند ولی جرائمی که افراد در مقام ضابطان دادگستری مرتکب می شوند در قوانین و مقررات شناسایی شده اند و نیاز به تخصصی بودن دادگاه نمی باشد.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
مستندات قانونی - مرجع صالح شکایت از ضابطان دادگستری
اصل 34 قانون اساسی
دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هر کس میتواند به منظور دادخواهی به دادگاههای صالح رجوع نماید. همه افراد ملت حق دارند این گونه دادگاهها را در دسترس داشته باشند و هیچکس را نمیتوان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد منع کرد.
اصل 36 قانون اساسی
حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد.
اصل 37 قانون اساسی
اصل، برائت است و هیچکس از نظر قانون مجرم شناخته نمیشود، مگر این که جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد.
اصل 38 قانون اساسی
هرگونه شکنجه برای گرفتن اقرار و یا کسب اطلاع ممنوع است. اجبار شخص به شهادت، اقرار یا سوگند، مجاز نیست و چنین شهادت و اقرار و سوگندی فاقد ارزش و اعتبار است. متخلف از این اصل طبق قانون مجازات میشود.
اصل 172 قانون اساسی
برای رسیدگی به جرائم مربوط به وظایف خاص نظامی یا انتظامی اعضاء ارتش، ژاندارمری، شهربانی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، محاکم نظامی مطابق قانون تشکیل میگردد، ولی به جرائم عمومی آنان یا جرائمی که در مقام ضابط دادگستری مرتکب شوند در محاکم عمومی رسیدگی میشود. دادستانی و دادگاههای نظامی، بخشی از قوه قضاییه کشور و مشمول اصول مربوط به این قوه هستند.
ماده 28 قانون آیین دادرسی کیفری
ضابطان دادگستری مامورانی هستند که تحت نظارت و تعلیمات دادستان در کشف جرم، حفظ آثار و علائم و جمع آوری ادله وقوع جرم، شناسایی، یافتن و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم، تحقیقات مقدماتی، ابلاغ اوراق و اجرای تصمیمات قضائی، به موجب قانون اقدام می کنند.
ماده 29 قانون آیین دادرسی کیفری
ضابطان دادگستری عبارتند از:
الف - ضابطان عام شامل فرماندهان، افسران و درجه داران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که آموزش مربوط را دیده باشند.
ب - ضابطان خاص شامل مقامات و مامورانی که به موجب قوانین خاص در حدود وظایف محول شده ضابط دادگستری محسوب می شوند؛ از قبیل روسا، معاونان و ماموران زندان نسبت به امور مربوط به زندانیان، ماموران وزارت، اطلاعات سازمان اطلاعات سپاه و ماموران نیروی مقاومت بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. همچنین سایر نیروهای مسلح در مواردی که به موجب قانون تمام یا برخی از وظایف ضابطان به آنان محول شود، ضابط محسوب می شوند.
تبصره - کارکنان وظیفه، ضابط دادگستری محسوب نمی شوند، اما تحت نظارت ضابطان مربوط در این مورد انجام وظیفه می کنند و مسوولیت اقدامات انجام شده در این رابطه با ضابطان است. این مسوولیت نافی مسوولیت قانونی کارکنان وظیفه نیست.
ماده 40 قانون آیین دادرسی کیفری
افشای اطلاعات مربوط به هویت و محل اقامت بزه دیده، شهود و مطلعان و سایر اشخاص مرتبط با پرونده توسط ضابطان دادگستری، جز در مواردی که قانون معین می کند، ممنوع است.
ماده 60 قانون آیین دادرسی کیفری
در بازجویی ها اجبار یا اکراه متهم، استفاده از کلمات موهن، طرح سوالات تلقینی یا اغفال کننده و سوالات خارج از موضوع اتهام ممنوع است و اظهارات متهم در پاسخ به چنین سوالاتی و همچنین اظهاراتی که ناشی از اجبار یا اکراه است، معتبر نیست. تاریخ، زمان و طول مدت بازجویی باید در اوراق صورتمجلس قید شود و به امضاء یا اثر انگشت متهم برسد.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما