پاسخ – آیا رعایت نکردن ایمنی در محیط کار جرم است؟
- با توجه و بررسی ماده 91 قانون کار این نکته روشن می گردد که قانونگذار مسئولیت رعایت ایمنی و ضوابط فنی و بهداشتی را بر عهده کارفرما گذاشته است و مطابق ماده 95 قانون یادشده، در صورت احراز و اثبات تقصیر، مشمول مسئولیت کیفری می گردد.
- نکته قابل توجه دیگر این است که مطابق با تبصره 2 ماده 95 قانون کار، در صورتی که کارفرما تمام قوانین و مقررات مربوط به ایمنی و ضوابط فنی و بهداشتی را در محیط کارگاه رعایت کرده باشد و وسایل ایمنی را در اختیار کارگران قرارداده باشد و آن ها با وجود آموزش های لازم و تذکرات قبلی، قوانین و مقررات مربوط به ایمنی در محیط کارگاه را رعایت ننمایند در صورت بروز حادثه مسئولیتی متوجه کارفرما نخواهد شد.
- همچنین باید توجه داشت مطابق مواد 28،2 و 38 قانون تامین اجتماعی، کارفرمایان و پیمانکاران موظف هستند تا کارگران را بیمه نمایند و سهم بیمه آن ها را به صندوق تامین اجتماعی پرداخت نمایند.
- باید اشاره داشت که مطابق ماده 65 قانون تامین اجتماعی در صورت بروز حادثه، کارفرما موظف است اقدامات اولیه و لازم را برای جلوگیری از تشدید وضعیت کارگر حادثه دیده انجام دهد و هزینه خدمات پزشکی نیز مطابق با ماده 54 قانون یادشده از صندوق تامین اجتماعی پرداخت خواهد شد.
- در خصوص شکایت بابت عدم رعایت ایمنی در محیط کار باید گفت که کارگر حادثه دیده می تواند به مراجع قضایی مراجعه نماید و طرح شکایت کند.مرجع مربوطه شکایت را بررسی می کند و برای ادامه فرایند رسیدگی نیاز به نظزیه بازرسان اداره کار است.
- باید توجه داشت که مطابق با ماده 13 آئین نامه چگونگی بازرسی کار، در حوادثی که منجر به فوت، نقص عضو و یا آسیب دیدگی کارگر می شود، بازرس کار موظف است برای مستدل بودن گزارش خود از نظریه پزشکی قانونی استفاده نماید.
- همچنین باید گفت که در این قسمت ، بازرسان کار همچون ضابطان قضایی عمل می کنند و هزینه تهیه گزارش رایگان است ولی در صورت اعتراض طرفین به نظریه بازرس کار، نظریه کارشناسی جدید مستلزم پرداخت هزینه است.
- در مرحله آخر نیز مرجع قضایی با توجه به گزارش بازرس کار و نظریه پزشکی قانونی رای مربوطه را صادر می کند و در صورت احراز تقصیر کارفرما علاوه بر جرائم مشخص شده در قانون کار به کارگر اسیب دیده دیه تعلق خواهد گرفت.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص راه شکایت بابت عدم رعایت ایمنی در محیط کار
♦ در پاسخ به سوال شما باید گفت که کارگران و پیمانکاران موظف هستند تا کارگران را بیمه نمایند و حق بیمه آن ها را به صندوق تامین اجتماعی پرداخت کنند و هزینه های پزشکی برعهده صندوق تامین اجتماعی است.
♦ در خصوص سوال بعدی شما باید مشخص شود که آیا این اتفاق به سبب فراهم ننمودن تجهیزات ایمنی در محیط کار توسط کارفرما رخ داده است یا دلیل آن عدم رعایت مقررات ایمنی توسط همسر شما بوده است و در این خصوص نیاز به نظریه بازرسان کار است. شما می توانید با توجه به مطالب فوق اقدام نمایید. همچنین می توانید با یک وکیل مشورت فرمایید.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
مستندات قانونی - مسئولیت کارفرما در حوادث محیط کار
اصل 29 قانون اساسی
برخورداری از تامین اجتماعی از نظر بازنشستگی، بیکاری، پیری، ازکارافتادگی، بیسرپرستی، درراهماندگی، حوادث و سوانح، نیاز به خدمات بهداشتی درمانی و مراقبتهای پزشکی به صورت بیمه و غیره، حقی است همگانی. دولت موظف است طبق قوانین از محل درآمدهای عمومی و درآمدهای حاصل از مشارکت مردم، خدمات و حمایتهای مالی فوق را برای یک یک افراد کشور تامین کند.
اصل 34 قانون اساسی
دادخواهی حق مسلم هر فرد است و هر کس میتواند به منظور دادخواهی به دادگاههای صالح رجوع نماید. همه افراد ملت حق دارند این گونه دادگاهها را در دسترس داشته باشند و هیچکس را نمیتوان از دادگاهی که به موجب قانون حق مراجعه به آن را دارد منع کرد.
ماده 91 قانون کار
کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون مکلف هستند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامینحفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوقالذکر را بهآنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و بهداشتی فردی و اجرای دستورالعملهای مربوطه کارگاه میباشند.
ماده 95 قانون کار
مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولین واحدهای موضوع ذکر شده در ماده ۸۵ این قانونخواهد بود. هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولین واحد، حادثهای رخ دهد، شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازاتهای مندرج در این قانون مسئول است.
تبصره ۱ - کارفرما یا مسئولان واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون موظف هستند کلیه حوادث ناشی از کار را در دفتر ویژهای که فرم آن از طریق وزارت کار و امور اجتماعی اعلام میگردد ثبت و مراتب را سریعاً به صورت کتبی به اطلاع اداره کار و امور اجتماعی محل برسانند.
تبصره ۲ - چنانچه کارفرما یا مدیران واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون برای حفاظت فنی و بهداشت کار وسایل و امکانات لازم را در اختیار کارگر قرار داده باشند و کارگر با وجود آموزشهای لازم و تذکرات قبلی بدون توجه به دستورالعمل و مقررات موجود از آنها استفاده ننماید کارفرما مسئولیتی نخواهد داشت. در صورت بروز اختلاف، رای هیات حل اختلاف نافذ خواهد بود.
ماده 38 قانون تامین اجتماعی
در موارديكه انجام كار بطور مقاطعه باشخاص حقيقي يا حقوقي واگذار ميشود كارفرما بايد در قراردادي كه منعقد ميكند مقاطعه كار را متعهد نمايد كه كاركنان خود همچنين كاركنان مقاطعه كاران فرعي را نزد سازمان بيمه نمايد و كل حق بيمه را بترتيب مقرر در ماده ۲۸ اين قانون بپردازد. پرداخت پنج درصد بهاي كل كار مقاطعه كار از طرف كارفرما موكول بارائه مفاصاحساب از طرف سازمان خواهد بود. در مورد مقاطعه كاراني كه صورت مزد و حق بيمه كاركنان خود را در موعد مقرر بسازمان تسليم و پرداخت ميكنند معادل حق بيمه پرداختي بنا به درخواست سازمان از مبلغ مذكور آزاد خواهد شد.هرگاه كارفرما آخرين قسط مقاطعه كار را بدون مطالبه مفاصاحساب سازمان بپردازد مسئول پرداخت حق بيمه مقرر و خسارات مربوط خواهد بود و حق دارد وجوهي را كه از اين بابت بسازمان پرداخته است از مقاطعه كار مطالبه و وصول نمايد. كليه وزارتخانه ها و مؤسسات و شركتهاي دولتي ـ همچنين شهرداريها و اتاق اصناف و مؤسسات غيردولتي و مؤسسات خيريه و عامالمنفعه مشمول مقررات اين ماده مي باشند.
ماده 65 قانون تامین اجتماعی
در صورت وقوع حادثه ناشي از كار كارفرما مكلف است اقدامات لازم اوليه را براي جلوگيري از تشديد وضع حادثه ديده بعمل آورده و مراتب را ظرف سه روز اداري كتباً باطلاع سازمان برساند. در صورتي كه كارفرما بابت اقدامات اوليه مذكور متحمل هزينه اي شده باشد سازمان تأمين خدمات درماني هزينه اي مربوط را خواهد پرداخت.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما