پاسخ – آیا بعد از رضایت می توان دوباره پرونده عدم رعایت ایمنی در محیط کار را به جریان انداخت ؟
- حادثه ناش از کار، اتفاقی است پيش بينی نشده و غيرمنتظره كه در حين انجام وظيفه، طی اوقات كار برای كارگری كه در كارگاه، سازمان يا موسسه مشغول انجام كار است، اتفاق افتاده باعث ضايعات مادی و انسانی می شود.
- اقدامات پيشگيري حوادث در محيط كار معمولا در مرحله نخست شامل اقداماتی است كه دولت با وضع قوانين و مقررات انجام ميدهد.
- مرحله دوم اقدامات پيشگيری از حوادث شامل اقداماتی است كه كارفرمايان بايد انجام دهند به عبارت ديگر ايجاد محيطی با شرايط كاری مناسب و مطابق با قوانين و مقررات به طوری كه سلامت كاركنان در آن محيط حفظ شود.
- مرحله سوم اقدامات پيشگيری از حوادث شامل اقداماتی است كه كارگران بايد انجام دهند.
- وظيفه كارفرمايان ايجاد محيطی با شرايط مناسب كاری و مطابق با قوانين و مقررات و آيين نامه های دولتی برای كاركنان است، به طوری كه سلامت كاركنان در آن محيط ها حفظ گردد.
- برخی از وظایفی که كارفرمايان موظف به انجام آن هستند عبارت است از:
1- تهيه و تدارک وسايل مطلوب محيط كار با توجه به استانداردهای تعيين شده
2- نظارت در امر استفاده كارگران از وسايل حفاظتی
3- ايجاد مراكز بهداشت كار
4- تشكيل كميته های حفاظت
5- تهيه جعبه كمک های اوليه
6- اقدامات لازم در جلوگيری از شدت وضع حادثه ديده در صورت بروز سوانح
- علاوه بر موارد، فوق كارفرما بايد براي پيش گيری از حوادث در سازمان، اقدامات زير را نيز به عمل آورد:
1- طراحی محيط كار با توجه به نكات ايمنی
2- تعيين مسئول ايمنی
3- آموزش كليه كاركنان
4- ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به حوادث و سوانح در محيط كار
5- تجزيه و تحليل حوادث و سوانح در محيط كار
6- اجباری كردن رعايت قوانين و مقررات ايمنی
- مصادیق خسارت حاصل از حوادث را ميتوان به دو دسته تقسيم كرد:
خسارت مستقيم : مانند غرامت از كارافتادگی، غرامت نقص عضو، هزينه معالجه و مداوا، هزينه تعمير يا تجديد افزار و ماشين آلات، ضايعات مواد به علت حوادث، حقوق ايام بيماری كارگر مصدوم.
خسارت غیرمستقیم : مانند كاهش بازدهی، هزينه تعليم و كارآموزی و كارگر جديد، اثر سوء سانحه در روحيه كارگران و وقت تلف شده آنان.
- ماده 85 قانون کار مقرر میدارد برای صیانت نیروی انسانی و منابع مادی کشور رعایت دستورالعمل هایی که از طریق شورای عالی حفاظت فنی (جهت تامین حفاظت فنی) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (جهت جلوگیری از بیماری حرفهای و تامین بهداشت کار و کارگر و محیط کار) تدوین می شود، برای کلیه کارگاه ها، کارفرمایان، کارگران و کارآموزان الزامی است.
- ماده 91 همین قانون مقرر می دارد کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون مکلف هستند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامینحفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوق الذکر را به آنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و بهداشتی فردی و اجرای دستورالعمل های مربوطه کارگاه می باشند.
- مطابق ماده 95 قانون کار مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولین واحدهای موضوع ذکر شده در ماده ۸۵ این قانون خواهد بود. هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولین واحد، حادثه ای رخ دهد، شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازاته های مندرج در این قانون مسئول است.
- لازم به ذکر است به موجب تبصره 2 همین ماده چنانچه کارفرما یا مدیران واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون برای حفاظت فنی و بهداشت کار وسایل و امکانات لازم را در اختیار کارگر قرار داده باشند و کارگر با وجود آموزش های لازم و تذکرات قبلی بدون توجه به دستورالعمل و مقررات موجود از آنها استفاده ننماید کارفرما مسئولیتی نخواهد داشت. در صورت بروز اختلاف، رای هیات حل اختلاف نافذ خواهد بود.
- در صورت شکایت کارگر از کارفرما پرونده به کارشناس مربوطه ارجاع و با توجه به اظهار نظر کارشناسان رسمی میزان مقصرین حادثه مشخص میگردد و کارفرما به میزان قصورش در وقوع حادثه مسئولیت دارد.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص به جریان انداختن دوباره پرونده عدم رعایت ایمنی در محیط کار
♦ در پاسخ به پرسش شما در خصوص به جریان انداختن دوباره پرونده عدم رعایت ایمنی در محیط کار باید گفت در صورت رضایت محضری و در صورتی که کلیه خسارت های فرد حادثه دیده پرداخت شده باشد شکایت مسموع نخواهد بود اما در صورت احراز خیار غبن، کارگر می تواند اقامه دعوی کند.
♦ همچنین باید توجه داشت به استناد ماده 65 قانون تامین اجتماعی در صورت وقوع حادثه ناشی از کار کارفرما مکلف است اقدامات اولیه لازم را برای جلوگیری از تشدید وضع حادثه دیده به عمل آورده و مراتب را ظرف سه روز اداری کتباً به اطلاع سازمان برساند در صورتی که کارفرما بابت اقدامات اولیه مذکور متحمل هزینه ای شده باشد صندوق تامین اجتماعی هزینه های مربوط را عهده دار خواهد بود.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
مستندات قانونی - عدم رعایت ایمنی محیط کار
ماده ۸۵ قانون کار
برای صیانت نیروی انسانی و منابع مادی کشور رعایت دستورالعملهایی که از طریق شورای عالی حفاظت فنی (جهت تامین حفاظتفنی) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (جهت جلوگیری از بیماری حرفهای و تامین بهداشت کار و کارگر و محیط کار) تدوین میشود، برایکلیه کارگاهها، کارفرمایان، کارگران و کارآموزان الزامی است.
تبصره - کارگاههای خانوادگی نیز مشمول مقررات این فصل بوده و مکلف به رعایت اصول فنی و بهداشت کار میباشند.
ماده ۹۱ قانون کار
کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون مکلف هستند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامینحفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوقالذکر را بهآنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و بهداشتی فردی و اجرای دستورالعملهای مربوطه کارگاه میباشند.
ماده ۹۵ قانون کار
مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولین واحدهای موضوع ذکر شده در ماده ۸۵ این قانونخواهد بود. هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولین واحد، حادثهای رخ دهد، شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازاتهای مندرج در این قانون مسئول است.
تبصره ۱ - کارفرما یا مسئولان واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون موظف هستند کلیه حوادث ناشی از کار را در دفتر ویژهای که فرم آن از طریق وزارت کار و امور اجتماعی اعلام میگردد ثبت و مراتب را سریعاً به صورت کتبی به اطلاع اداره کار و امور اجتماعی محل برسانند.
تبصره ۲ - چنانچه کارفرما یا مدیران واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون برای حفاظت فنی و بهداشت کار وسایل و امکانات لازم را در اختیار کارگر قرار داده باشند و کارگر با وجود آموزشهای لازم و تذکرات قبلی بدون توجه به دستورالعمل و مقررات موجود از آنها استفاده ننماید کارفرما مسئولیتی نخواهد داشت. در صورت بروز اختلاف، رای هیات حل اختلاف نافذ خواهد بود.
ماده 65 قانون تامین اجتماعی
در صورت وقوع حادثه ناشی از کار کارفرما مکلف است اقدامات لازم اولیه را برای جلوگیری از تشدید وضع حادثه دیده به عمل آورده ومراتب را ظرف سه روز اداری کتباً به اطلاع سازمان برساند. در صورتی که کارفرما بابت اقدامات اولیه مذکور متحمل هزینهای شده باشد سازمان تأمینخدمات درمانی هزینهای مربوط را خواهد پرداخت.
ماده 66 قانون تامین اجتماعی
در صورتی که ثابت شود وقوع حادثه مستقیما ناشی از عدم رعایت مقررات حفاظت فنی و بروز بیماری ناشی از عدم رعایت مقرراتبهداشتی و احتیاط لازم از طرف کارفرما یا نمایندگان او بوده سازمان تأمین خدمات درمانی و سازمان هزینههای مربوط به معالجه و غرامات و مستمریهاو غیره را پرداخته و طبق ماده ۵۰ این قانون از کارفرما مطالبه و وصول خواهد نمود.
تبصره ۱- مقصر میتواند با پرداخت معادل ده سال مستمری موضوع این ماده به سازمان از این بابت بریالذمه شود.
تبصره ۲- هر گاه بیمه شده مشمول مقررات مربوط به بیمه شخص ثالث باشد در صورت وقوع حادثه سازمان و سازمان تأمین خدمات درمانی و یاشخصا کمکهای مقرر در این قانون را نسبت به بیمه شده انجام خواهند داد و شرکتهای بیمه موظفند خسارات وارده به سازمانها را در حدود تعهداتخود نسبت به شخص ثالث بپردازند.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما