پاسخ – آیا می توان از زنی که حرف های خود را بعد از عقد تغییر داده خسارت گرفت ؟
- در رابطه با جبران خسارت ناشی از ازدواج باید گفت که قانون مدنی در خصوص جبران خسارت پیش از عقد و زمان نامزدی در حالتی که وصلت ازدواجی صورت نگیرد حکم استرداد هدایا را تعیین نموده است و جهت بررسی جبران خسارت پس از عقد و ناشی از ازدواج باید به قواعد مسئولیت مدنی مراجعه نمود. به موجب ماده یک قانون مسئولیت مدنی هرکس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه ی بی احتیاطی لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.
- بنابراین هرگونه سوء معاشرت، عدم وفاداری یا عدم معاضدت در روابط زن و شوهر در صورتی که موجب ورود زیان مادی یا معنوی به یکی از زوجین شود، به موجب قواعد مسئولیت مدنی موجب مسئولیت واردکننده زیان به جبران خسارت وارده می گردد.
- رای تحقق مسئولیت مدنی می باید فعل زیانباری رخ داده باشد و در اثر فعل زیانبار، ضرری اعم از مادی یا معنوی متوجه شخص گردد.
- هدف از مسئولیت مدنی نیز جبران خسارت زیاندیده بوده و ضمانت اجرای آن مسئولیت شخصی است که به دیگری زیانی رسانده است.
- مبانی ایجاد مسئولیت مدنی شامل تقصیر، غصب، اتلاف، تسبیب، ایجاد خطر و استیفا می باشد.
- به موجب ماده ی 1102 قانون مدنی پس از وقوع عقد نکاح حقوق و تکالیف زوجین مقابل یکدیگر برقرار می گردد.
- حسن معاشرت زن و شوهر، معاضدت در تشیید مبانی خانواده و تربیت فرزندان، وفاداری نسبت به یکدیگر، اطاعت زن از شوهر و انفاق زوجه ازجمله این حقوق و تکالیف می باشد.
- ضمانت اجرای نقض هرکدام از تکالیف فوق به موجب قانون مشخص گردیده است که سقوط نفقه و حق طلاق ازجمله ی آن هاست. با این وجود، سوء معاشرت هر یک از طرفین در رابطه ی ازدواج چنانچه موجب ورود زیان جسمی یا معنوی به طرف ذیگر شود به موجب قواعد مسئولیت مدنی، وارد کننده ی زیان ملزم به جبران خسارتی است که وارد نموده است. طریقه ی جبران این حخسارت نیز با توجه به اوضاع و احوال قضیه تعیین خواهد گردید.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص جبران خسارات ناشی از ازدواج در صورت شکست آن
♦ در پاسخ به پرسشی که مطرح فرمودید باید گفت جبران خسارات ناشی از ازدواج و عدم حسن معاشرت همسر شما به موجب قواعد مسئولیت مدنی امکان پذیر می باشد.
♦ در رابطه با مهریه باید گفت مهریه حق زن است و او هر زمان که بخواهد می تواند آن را مطالبه کند. میزان مهریه ای که مکلف به پرداخت آن هستید نیز در صورتی که شما قصد طلاق همسر خود را نداشته باشید تمام مبلغ می باشد.
♦ در صورتی که بخواهید زوجه ی خود را طلاق بدهید میزان مهری که به او تعلق می گیرد اگر باکره باشد نصف مهریه و اگر نه تمام آن خواهد بود.
هزینه هایی که شما برای همسر خود نمودید بسته به قصد شما تابع احکام قرض یا هبه می باشد.توضیح آنکه در صورتی که شما پولی را در قالب قرض به همسر خود اعطا نمودید این پول قابل استرداد است. اما در صورتی که هزینه ها با رضایت و در قالب هبه به همسر بخشیده شده است، اگر هزینه و مصرف شده باشد قابل استرداد نیست.
♦ سایر خسارت های مادی و معنوی شما ناشی از رفتار همسرتان مطابق با مطالب مذکور و در قالب مسئولیت مدنی زوجه قابل مطالبه و پی گیری می باشد.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
مستندات قانونی - مطالبه خسارت ناشی از طلاق
قانون مسئولیت مدنی
ماده 1 قانون مسئولیت مدنی
هر کس بدون مجوز قانونی عمداً یا در نتیجه بیاحتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگرکه به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمهای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خودمیباشد.
ماده 2 قانون مسئولیت مدنی
در موردی که عمل واردکننده زیان موجب خسارت مادی یا معنوی زیاندیده شده باشد دادگاه پس از رسیدگی و ثبوت امر او را به جبرانخسارات مزبور محکوم مینماید و چنان چه عمل واردکننده زیان فقط موجب یکی از خسارات مزبور باشد دادگاه او را به جبران همان نوع خساراتی کهوارد نموده محکوم خواهد نمود.
ماده 3 قانون مسئولیت مدنی
دادگاه میزان زیان و طریقه و کیفیت جبران آن را با توجه به اوضاع و احوال قضیه تعیین خواهد کرد جبران زیان را به صورت مستمرینمیشود تعیین کرد مگر آن که مدیون تأمین مقتضی برای پرداخت آن بدهد یا آن که قانون آن را تجویز نماید.
ماده 10 قانون مسئولیت مدنی
کسی که به حیثیت و اعتبارات شخصی یا خانوادگی او لطمه وارد شود میتواند از کسی که لطمه وارد آورده است جبران زیان مادیمعنوی خود را بخواهد هر گاه اهمیت زیان و نوع تقصیر ایجاب نماید دادگاه میتواند در صورت اثبات تقصیر علاوه بر صدور حکم به خسارت مالیحکم به رفع زیان از طریق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن نماید.
ماده ۳۰۷ قانون مدنی
امور ذیل موجب ضمان قهری است:
۱) غصب و آنچه که در حکم غصب است
۲) اتلاف
۳) تسبیب
۴) استیفاء
ماده ۷۹۵ قانون مدنی
هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجاناً به کس دیگری تملیک میکند تملیک کننده واهب طرف دیگر را متهب، مالی راکه مورد هبه است عین موهوبه میگویند.
ماده ۸۰۳ قانون مدنی
بعد از قبض نیز واهب میتواند با بقاء عین موهوبه از هبه رجوع کند مگر در موارد ذیل:
۱) در صورتی که متهب پدر یا مادر یا اولاد واهب باشد.
۲) در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.
۳) در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود خواه قهراً مثل اینکه عین موهوبه برهن داده شود.
۴) در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود.
ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی
همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.
ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی
زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند.
ماده ۱۱۰۴ قانون مدنی
زوجین باید در تشیید مبانی خانواده و تربیت اولاد خود به یکدیگر معاضدت نمایند.
ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی
هر گاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظائف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما