بررسی امکان درخواست خسارت از خسارت تاخیر
سال 94 در یک حادثه به اتومبیل بنده توسط اداره راه و اداره آب شهرستان خسارتی وارد شد که با بررسی کارشناس عمران و راهسازی مقصر 50درصد اداره راه و 50 درصد اداره آب شناخته شده است اما با توجه به اینکه در این حادثه شکات دیگری نیز وجود داشته و پرونده آن ها در دادگاه دیگری(مرکز استان) رسیدگی می شد طبق درخواست اداره راه از دادگاه شهرستان مبنی بر اینکه پرونده دیگری در مرکز استان با همین موضوع در جریان هست برای پرونده بنده قرار توقف صادر شد اما با توجه به صدور رای پرونده مرکز استان پرونده شهرستان نیز در جریان قرار گرفت. سوال: با توجه به اینکه با گذشت 6 سال از زمان شکایت تفاوت قیمت بسیار زیادی وجود دارد آیا باید درخواست خسارت تاخیر در پرداخت خسارت ماشین را بدهم یا خود دادگاه با توجه به تورم و تفاوت قیمت محاسبه کرده و رای صادر می کند؟ سوال دوم: آیا نیاز به قرار دادن لایحه برای تاخیر در پرداخت خسارت دارم؟لازم به ذکر است در رای صادره از مرکز استان نیز مقصر ادارات فوق با همان درصد فوق شناخته شده اند.
امتیاز:
|
تعداد بازدید: 4601
پاسخ – آیا می توان بابت تاخیر در پرداخت خسارت، خسارت تاخیر تادیه گرفت ؟
- مطابق ماده 522 قانون مدنی در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبه کار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.
- با توجه به ماده فوق برای مطالبه خسارت تأخیر تأدیه می باید شرایطی فراهم باشد که عبارت است از:
1- موضوع دعوا دین باشد
2- موضوع دعوا وجه رایج باشد
3- مطالبه داین
4- تمکن مدیون
5- خودداری مدیون از پرداخت دین
6- تغییر فاحش قیمت سالانه
7- مطالبه خسارت تأخیر تأدیه از سوی طلبکار از دادگاه
1- خسارت تأخیر تأدیه تنها شامل دیون قراردادی نبوده و دعوایی که منشأ غیرقراردادی دارد را هم شامل می شود.
2- در صورتی که موضوع دعوا در مورد عین یا الزام به انجام یا عدم انجام کاری باشد، مطالبه خسارت تأخیر تأدیه موضوعیت نخواهد داشت.
3- مطالبه داین می تواند علاوه بر ارسال اظهارنامه، به شیوه غیررسمی که قابل اثبات باشد نیز صورت گیرد.
4- در خصوص چک، مهریه و اسناد موضوع آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا، خسارت تاخیر تادیه از تاریخ سر رسید سند محاسبه می شود و نیازی به مطالبه طلبکار نیست.
5- علاوه بر تمکن مالی مدیون، قوه قاهره نیز نباید مانع از پرداخت دین شده باشد.
6- در صورتی که مدیون ثابت کند پرداخت نردن وی به علت مانع خارجی بوده است، از پرداخت خسارت تأخیر تأدیه مبرا خواهد شد.
7- دائن نمی تواند خسارت تاخیر تادیه از مدیون دریافت کنـد مگـر اینکـه اثبـات نماید شاخص قیمت اعلام شده از سوی بانک مرکز در مدتی کـه از موعـد پرداخـت گذشته، نه تنها تغییر داشته، بلکه تغییر آن فاحش بوده است.
8- طرفین می توانند در رابطه با میزان خسارت ناشی از تأخیر در تأدیه نیز توافق نمایند.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است
پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص امکان درخواست خسارت از خسارت تاخیر
♦ در پاسخ به پرسش شما و بررسی امکان درخواست خسارت از خسارت تاخیر باید گفت ظاهرا تاخیر در پرداخت خسارت موجه می باشد و ناشی از اراده ی مدیون نمی باشد.
♦ همچنین باید توجه داشت که این نوع مطالبه به نوعی مطالبه خسارت از خسارت بوده که فاقد مبانی شرعی و قانونی است.به عبارت دیگر رویه قضایی و دکترین حقوقی در مقابل امکان دریافت خسارت از خسارت به شدت مقاومت نموده و تردید اساسی دارند.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است
مستندات قانونی - مطالبه خسارت از خسارت تاخیر
ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی
در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبه کار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.
ماده 14 قانون صدور چک
دارنده چک میتواند وجه چک و ضرر و زیان خود را در دادگاه کیفری مرجع رسیدگی مطالبه نماید.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است
پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما