-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 21 آذر 1400

 امکان تغییر شرایط عقدنامه بعد از ازدواج 

با عرض سلام. بنده 15 ساله ازدواج کردم.اگر الان بخواهیم شرط ضمن عقد را در عقدنامه اضافه کنیم چکار باید بکنیم؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 7512

پاسخ – تغییر شروط ضمن عقد در عقد نامه ازدواج بعد از عقد

  • شروط ضمن عقدنامه شروطی هستند که زوجین در هنگام عقد بر آن توافق نموده و آن را در قرارداد ازدواج یا همان عقدنامه درج می نمایند.
  • در قانون موارد شروط آورده نشده است اما در سندهای ازدواج از پیش چاپ شده موجود بوده و طرفین آن را امضا می نمایند. این شروط مقید به موارد خاصی نمی باشند 

 

نمونه هایی شروط مندرج در عقدنامه 

• زوج به زوجه وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر می‌دهد تا زوجه در هر زمانی که بخواهد از جانب زوج اقدام به متارکه کرده و از قید زوجیت خود را رها کند، به هر طریق اعم از اخذ یا بذل مهریه.
• زوجه اجازه دارد از هم‌اکنون هرگاه خواست به خارج از کشور برود و نیاز به اجازه مجدد زوج ندارد، چه برای اخذ یا تمدید یا تجدید گذرنامه و این اجازه دائمی است.
•  زوجه حق ادامه تحصیل تا هر مرحله ای که لازم بداند و در هر مکان و محلی که ایجاب کند مخیر است
•  زوج، زوجه را در انتخاب هر شغلی که مایل باشد و هرکجا که بتواند کار کند، دارای اختیار می کند و اجازه می دهد مشغول کار شود
•  زوج و زوجه متعهد می شوند هنگام جدایی اعم از اینکه متارکه به درخواست مرد باشد یا به درخواست زن، کلیه دارایی که بعد از ازدواج دائم زوجین به دست می آورند بین آن ها به مناصفه تقسیم گردد
•  حق انتخاب مسکن و تعیین شهر یا محلی که زندگی مشترک در آنجا ادامه پیدا کند با توافق طرفین خواهد بود
•  اگر در آینده زوجین دارای فرزند شدند و طلاق اتفاق افتاد حضانت فرزندان با توافق طرفین باشد و در صورت خروج از کشور نیازی به اذن پدر ندارد
همانطور که گفته شد، موارد بالا تنها نمونه هایی از شروط ضمن عقد بودند که بیان گردید و شروط به این موارد محصور نمی شوند.

با این حال باید توجه نمود که امکان درج هر شرطی نیز در عقدنامه وجود ندارد. توضیح آنکه طرفین می توانند ضمن عقد هر شرطی که خلاف مقتضای عقد نباشد و منفعت عقلایی دارد و مشروع است را با یکدیگر تراضی کرده و بدان پایبند شوند.

از طرف دیگر، شروطی وجود دارند که دارای شرایط مذکور نبوده و صحیح نمی باشند. این شروط به دو دسته تقسیم می گردند: شروط باطلی که مبطل یا مفسد عقد است و شروط باطلی که مبطل عقد نیست و فقط شرط را باطل می کند.
شروط باطلی که موجب باطل نمودن عقد نیز می گردند شروطی هستند که خلاف مقتضای عقد ازدواج باشند. منظور از خلاف مقتضای ذات این است که با طبیعت و ذات آن عقد یعنی ازدواج منافات داشته باشد.

برای نمونه اگر در عقدنامه شرط شود که طرفین رابطه ی زوجیت با یکدیگر برقرار نکنند، این شرط باطل بوده و عقد را هم باطل می کند. ازجمله شروط باطلی که مبطل عقد نکاح نیست شرطی است که غیرمقدور باشد و قدرت انجام آن وجود نداشته باشد. شروط دیگری که باطل بوده اما خللی به عقد نکاح وارد نمی کنند شروط بی نفع و فایده، و شروط خلاف شرع، قانون و اخلاق حسنه هستند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص امکان تغییر شرایط عقدنامه بعد از ازدواج

♦  در پاسخ به پرسشی که طرح کردید و در خصوص امکان تغییر شرایط عقدنامه بعد از ازدواج باید گفت این امکان وجود دارد که طرفین پس از عقد نکاح شروط ضمن عقد را تغییر دهند.

♦  بدین منظور شما می باید با توافق با همسرتان بر روی شروطی که خلاف قوانین امری و شرع و برخلاف مقتضیای ذات عقد ازدواج نباشد، با به همراه داشتن شناسنامه ها و عقدنامه به یک دفتر اسناد رسمی برای تنظیم سند جداگانه مراجعه کنید. اما امکان تغییر مندرجات عقدنامه ازدواج بعد از عقد دیگر وجود ندارد ولی در سند جداگانه امکان اصلاح یا اضافه کردن به آنها هست.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - امکان تغییر مندرجات عقدنامه ازدواج

ماده ۲۳۲ قانون مدنی
شروط مفصله ذیل باطل است ولی مفسد عقد نیست:
۱ - شرطی که انجام آن غیرمقدور باشد.
۲ - شرطی که در آن نفع و فایده نباشد.
۳ - شرطی که نامشروع باشد.

ماده ۲۳۳ قانون مدنی
شروط مفصله ذیل باطل و موجب بطلان عقد است.
۱ - شرط خلاف مقتضای عقد.
۲ - شرط مجهولی که جهل به آن موجب جهل به عوضین شود

ماده ۲۳۴ قانون مدنی
شرط بر سه قسم است:
۱ - شرط صفت
۲ - شرط نتیجه
۳- شرط فعل اثباتاً یا نفیاً
‌شرط صفت عبارت است از شرط راجع به کیفیت یا کمیت مورد معامله ‌شرط نتیجه آن است که تحقق امری در خارج شرط شود. ‌شرط فعل آن است که اقدام یا عدم اقدام به فعلی بر یکی از متعاملین یا بر شخص خارجی شرط شود.
مبحث دوم - در احکام شرط

ماده ۲۳۵ قانون مدنی
هر گاه شرطی که در ضمن عقد شده است شرط صفت باشد و معلوم شود آن صفت موجود نیست کسی که شرط به نفع او شده است‌ خیار فسخ خواهد داشت.

ماده ۲۳۶ قانون مدنی
شرط نتیجه در صورتی که حصول آن نتیجه موقوف به سبب خاصی نباشد آن نتیجه به نفس اشتراط حاصل میشود.

ماده ۲۳۷ قانون مدنی
هر گاه شرط در ضمن عقد شرط فعل باشد اثباتاً یا نفیاً کسی که ملتزم به آنجام شرط شده است باید آن را بجا بیاورد و در صورت‌ تخلف طرف معامله میتواند به حاکم رجوع نموده تقاضای اجبار به وفاء شرط بنماید.

ماده ۲۳۸ قانون مدنی
هر گاه فعلی در ضمن عقد شرط شود و اجبار ملتزم به آنجام آن غیر مقدور ولی انجام آن به وسیله شخص دیگری مقدور باشد حاکم‌ میتواند به خرج ملتزم موجبات انجام آن فعل را فراهم کند.

ماده ۲۳۹ قانون مدنی
هر گاه اجبار مشروط علیه برای انجام فعل مشروط ممکن نباشد و فعل مشروط هم از جمله اعمالی نباشد که دیگری بتواند از جانب او‌ واقع سازد طرف مقابل حق فسخ معامله را خواهد داشت.

ماده ۲۴۰ قانون مدنی
اگر بعد از عقد انجام شرط ممتنع شود یا معلوم شود که حین‌العقد ممتنع بوده است کسی که شرط بر نفع او شده است اختیار فسخ‌ معامله را خواهد داشت مگر اینکه امتناع مستند به فعل مشروط‌ له باشد.

ماده ۲۴۴ قانون مدنی
طرف معامله که شرط به نفع او شده میتواند از عمل به آن شرط صرف نظر کند که در این صورت مثل آن است که این شرط در معامله قید‌ نشده باشد لیکن شرط نتیجه قابل اسقاط نیست.

ماده ۲۴۵ قانون مدنی
اسقاط حق حاصل از شرط ممکن است به لفظ باشد یا به فعل یعنی عملی که دلالت بر اسقاط شرط نماید.
ماده ۲۴۶ قانون مدنی
در صورتی که معامله به واسطه اقاله یا فسخ بهم بخورد شرطی که در ضمن آن شده است باطل میشود و اگر کسی که ملزم به انجام‌ شرط بوده است عمل به شرط کرده باشد میتواند عوض او را از مشروط ‌له بگیرد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راه های تماس و ارتباط با وکیل متخصص دعاوی خانواده

ثبت امتیاز
نظرات

دوشنبه, 16 خرداد,1401

زهرا سرخیل

سلام وقتتون بخیر بنده از چندجا پرسیدم گفتن شروطی که بعدا اضافه میشه هیچ ارزش قانونی نداره و تو دادگاه مورد استناد نیست مثل حق تحصیل و مسکن و اشتغال ایا صحت داره؟

ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.